Keuzes maken voor je kind
Als ouder maak je keuzes die invloed hebben op je kind. Ben jij je daarvan bewust?
Inmiddels ben ik getrouwd en trotse moeder van 3 kinderen. Maar tot een aantal jaar geleden was ik een alleenstaande moeder voor mijn oudste zoon.
​
Ik wilde dat mijn zoon niets tekort kwam en zorgde ervoor dat ik hem kon geven wat hij nodig had. Uiteraard heel veel liefde! Maar ook de praktische kant van het leven. Het volgen zwemles, het uitvoeren van een hobby, voldoende kleding & speelgoed en iedere dag gezonde voeding. Gezonde voeding stond voor mij voorop en met een beetje creativiteit kon ik hem ook meenemen op dagjes uit. Ik kwam tot het inzicht dat je altijd keuzeruimte hebt, ook als je financiële middelen beperkt zijn. Een van de belangrijkste lessen die ik hem leerde is om dankbaar te zijn voor de kleine dingen in het leven.
​
Dat dankbaar zijn heb ik al jong meegekregen. Als kind mocht ik geregeld met mijn ouders mee op reis naar verre landen. Daar zag ik dat onderwijs en gezonde voeding niet vanzelfsprekend zijn. Mijn wens om een positieve bijdrage te leveren aan de toekomst van kinderen is daar ontstaan.
Kinderen zelf laten kiezen
Toen ik mijn huidige man ontmoette en mijn tweede zoon werd geboren kwam ik tot een nieuw inzicht. Waar ik als moeder bij mijn oudste zoon, vaak uit tijdsgebrek, zelf de keuzes maakte, wilde ik mijn jongste zoon vaker zijn eigen keuzes laten maken.
Het resultaat? Hij heeft een ondernemende persoonlijkheid en draagt soms de gekste kledingcombinaties.
Ik legde hiermee de basis voor mijn kind, zodat hij zelfstandig keuzes kan maken en dat 'fouten' maken mag.
Door als ouder een open houding aan te nemen, heb ik het smaakgevoel bij mijn kinderen geprikkeld. Zij ontdekken met plezier nieuwe gerechten en ingrediënten. Jong geleerd, oud gedaan.
Het ontstaan van Fittekids
Als leidinggevende in een ziekenhuis had ik het jarenlang naar mijn zin. Tot ik na tien jaar besloot, het roer gaat om. Want de droom om iets voor kinderen te kunnen betekenen was er nog steeds. Ik schoolde me om en werd locatiemanager bij een voorschoolse kinderopvanglocatie in Amersfoort. In samenwerking met ouders en de gemeente combineerde ik het didactische met het pedagogische, met daarin altijd de focus op wat het kind nodig heeft.
Ik merkte dat ik een heldere visie heb over de ontwikkeling van een kind. Ik kijk naar het kind binnen de leefomgeving. Welk referentiekader heeft het kind? In wat voor omgeving groeit het op? En welke ervaringen maakt het kind mee? Toen besloot ik om mijn kennis, ervaring en visie in mijn eigen onderneming te stoppen; Fittekids.
Pedagogisch advies, coachen zonder oordeel
Ik kijk naar wat er bij het kind past. Verbinding staat daarin voor mij centraal. Verbinding tussen het kind en de leefomgeving, maar ook verbinding met andere culturen, en daarmee verbinding tussen alle inwoners van de wijk/gemeente.
Ieder kind is anders en ieder kind maakt onderdeel uit van een andere gemeenschap. Daarom is mijn aanbod maatwerk. Ik luister zoveel als ik kan of ik zet mij in om zonder oordeel coachend advies te geven om een duurzame gedragsverandering te laten plaatsvinden.
Ik werk samen met gemeentes, scholen en ouders en verzorgers. In een coachende of een informatieve rol. Centraal daarin staat mijn missie; ik wil kinderen mentaal en fysiek fit zien.
Gezonde voeding, maar ook gedrag, slaap en zindelijkheid zijn thema’s waar ik vaak over adviseer. Ik leer ouders en verzorgers om zelfbewust keuzes te maken en om hun blik, en dus de blik van hun kind, te verruimen. Andere ervaringen bieden vaak inspiratie en zorgen ervoor dat je anders tegen dingen aankijkt.
Precies dat is wat ik met Fittekids wil bereiken; de dialoog aangaan en samenwerken aan gezonde en Fittekids!
Benieuwd hoe ik dat doe? Bekijk mijn aanbod.